torsdag 15. oktober 2020

4.Mos 23 og 24

 I dagens kapittel fortsetter historien om Bileam - mannen som ikke var en israelitt, men som likevel hadde sin nære kontakt med Gud. Han ble tilkalt av kong Balak som var redd for hva Israel kunne gjøre. Derfor ønsket han at Bileam skulle komme og forbanne dette folket. 
Kongen gjorde dette til tross for at Bileam sa "Jeg kan bare si det Gud vil si" Kanskje kongen tenke at han kunne overtale Bileam med rikdom og ære...? 

Bileam gjorde stor innsats for å få det som han ville. Han bygde aldre og gjorde klart ofret slik Bileam sa.

 3 Så sa Bileam til Balak: «Stå her ved siden av brennofrene dine mens jeg går bort en stund. Kanskje Herren kommer meg i møte. Og det han lar meg skue, skal jeg kunngjøre deg.» Så gikk han opp på en snau høyde.
 4 Gud kom Bileam i møte, og Bileam sa til ham: «Nå har jeg gjort i stand sju altere, og på hvert av dem har jeg ofret en okse og en vær.»  5 Da la Herren et ord i munnen på Bileam og sa: «Gå tilbake til Balak og tal det jeg har sagt deg.»

Så stemmer Bileam i et kvad der han forteller om Balaks ønske om å forbanne, men Gud velsigner Israel. 

Balak blir sint, men gir seg ikke. Kanskje om Bileam står på en annen høyde? Han bygger nye altre, og legger klart nye offer. Men enda en gang skjer det samme.

 25 Da sa Balak til Bileam: «Kan du ikke forbanne dem, må du i hvert fall ikke velsigne dem!» 26 Men Bileam svarte: «Har jeg ikke sagt deg at jeg bare kan gjøre det som Herren sier?» 27 Da sa Balak til Bileam: «Kom, så skal jeg ta deg med til et annet sted. Kanskje Gud ikke har noe imot at du forbanner folket derfra.»

Siden jeg er litt spent på hvordan det går, velger jeg å fortsette til neste kapittel.

Det åpner faktisk litt trist;

Da Bileam skjønte at Herren ville velsigne Israel, gikk han ikke for å søke varsler, slik som de to forrige gangene, men vendte seg mot ødemarken.  2 Han så utover og fikk øye på Israels-stammene som lå der side om side.

Kanskje han et øyeblikk holdt på å gi etter? Kanskje han ønsket kongens velsignelse og gunst? Men hva er det verdt i denne sammenhengen? Var det verdt å miste det han hadde?

Da skjer det noe helt spesielt syntes jeg. Gud griper inn, først og fremst fordi han er trofast mot sitt folk Israel. Men jeg tenker at han også griper inn og på en måte redder Bileam også. 

Da kom Guds Ånd over ham,  3 og han stemte i med sitt kvad:
        Så sier Bileam, Beors sønn,
        så sier mannen med lukte øyne,
   
  4 han som hører ord fra Gud
        og får syner fra Den Allmektige,
        hensunken, med klarsynte øyne:
   
  5 Jakob, hvor fagre teltene dine er,
        hvor fine dine boliger, Israel!

Også fortsetter velsignelsen.

  10 Da ble Balak rasende på Bileam. Han slo hendene sammen og sa til ham: «Jeg kalte deg hit for at du skulle forbanne mine fiender, og nå har du velsignet dem tre ganger. 11 Kom deg nå hjem igjen så fort du kan! Jeg hadde tenkt å vise deg stor ære, men se, Herren har nektet deg æren.» 12 Bileam svarte: «Jeg sa jo allerede til dine sendebud: 13 Om Balak gir meg alt det sølv og gull han har i sitt hus, kan jeg ikke gå imot Herrens ord og gjøre noe etter mitt eget sinn, enten det er godt eller ondt. Jeg må tale det som Herren sier.

2.Pet 2 forteller dette om Bileam;

De følger i samme spor som Bileam, Beors sønn, han som bare hadde syn for den lønn han kunne få for sin urett. 16 Men han ble vist til rette for sin misgjerning; et umælende esel talte med et menneskes stemme og stanset profeten i hans galskap.

At Bileam ble talt tilrette viser også denne siste velsignelsen. Gud talte gjennom Bileam, et budskap både til Bileam selv og for Balak. Ingen av dem kunne hindre Gud i å velsigne Israel.
Jeg må også si at jeg ser nåde i måten Gud møter Bileam på. Han som hele tiden ellers ville både høre, og gjøre det Gud sa. Når han holdt på å miste taket, grep Gud ham i stede. Så kunne Bileam fortsette å gjøre Guds verk.

Herre, takk for at du er en Gud som griper inn! Jeg ber for vår menighet i dag. Herre, vil lengter etter en ny giv og mer liv! Måtte Salem Åros igjen vokse og bli til mer velsignelse for stedet vårt! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar