torsdag 25. februar 2016

1.Kong 4

(bloggpost fra januar 2020) 

I dagens kapittel beskrives Salomos makt og visdom.

20. Folket i Juda og Israel var tallrike som sanden ved havet. De spiste og drakk og var glade. 21. Salomo hersket over alle kongerikene fra Eufrat til Filisterlandet og helt til grensen mot Egypt. De betalte skatt og stod under ham så lenge han levde.

25. I Juda og Israel, fra Dan til Be’er-Sjeba, satt hver mann trygt under sitt vintre og sitt fikentre så lenge Salomo levde. 26. Salomo hadde tolv tusen hestfolk og stallrom til førti tusen vognhester. 27. De tolv fogdene skulle hver sin måned sørge for mat og drikke til kong Salomo og alle som spiste ved hans bord; og de lot det ikke skorte på noe. 

29. Gud gav Salomo visdom, stor innsikt og en forstand som favnet vidt, likesom sanden på havets strand. 30. Salomo hadde større visdom enn alle østmennene og egypterne. 31. Han var visere enn alle mennesker, visere enn Etan av Esrah-ætten og Mahol-sønnene Heman, Kalkol og Darda. Hans navn var kjent blant alle folkeslagene rundt omkring. 32. Salomo laget tre tusen ordspråk, og tallet på hans sanger var ett tusen og fem. 33. Han diktet om trærne, fra sederen på Libanon til isopen som vokser ut av muren, og han talte om fe og fugler, krypdyr og fisker. 34. Fra alle land kom det folk for å høre Salomos visdom, fra alle kongene på jorden som hadde hørt om visdommen hans.   


Ingen tvil om at det her er snakk om en stor mann! 
I det siste har jeg tenkt litt ekstra på David og Salomo som far og sønn. De hadde jo en del felles. Artig å tenke på at Salmene og Ordspråkene som kommer etter hverandre i bibelen, er skrevet av far og sønn. Så begge var de poetiske. Mens David satte ord og toner til, og skrev sine bønner i form av salmer/sanger - så skrev Salomo ned sine visdomsord i form av dikt og poesi (fritt reflektert av meg da.. :-) Men dagens kapittel forteller at Salomo gjorde begge deler (v.32) 3000 ordspråk og 1500 sanger skrev Salomo. Bibelen har 31 kapitler. Lurer på hvor mange salmer David skrev? De 150 vi har i bibelen (ikke alle er skrevet av David) er sikkert bare et lite knippe av alt David skrev. På samme måte som vi bare har en smakebit av Salomos visdomsord. 

Så artig det hadde vært og møte far og sønn! Høre dem snakke sammen om opplevelser, synge sammen og hylle Gud som var deres Herre og mester.

I dag vil jeg takke Gud for mine foreldre, som også satte seg ned og delte Ord og toner med meg. Troen er for meg en skatt jeg er såå takknemlig for! Guds trofasthet gjennom både glede og sorg er det beste jeg kan tenke på. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar