lørdag 11. juli 2020

Luk 6

En sabbat gikk Jesus gjennom en kornåker. Disiplene plukket aks, gned dem ut i hendene og spiste.  2 Da sa noen av fariseerne: «Hvorfor gjør dere det som ikke er tillatt på sabbaten?»

Fariseerne var svært strenge. Denne dagen skulle det ikke gjøres noe arbeid. Ikke en gang plukke et strå. De tenkte nok ikke på at de selv utførte et arbeid her - som vaktmester :-)
Interessant å lese hvordan Jesus tar disiplene i forsvar. 

Fariseerne fortsatte å kjempe for denne saken;

 6 En annen sabbat gikk han inn i en synagoge og underviste. Der var det en mann med en høyre hånd som var helt vissen.  7 De skriftlærde og fariseerne holdt øye med Jesus for å se om han ville helbrede på sabbaten, så de kunne få noe å anklage ham for.  8 Men han visste hva de tenkte, og sa til mannen med den syke hånden: «Reis deg og kom fram!» Han reiste seg og gikk fram.  9 «Nå spør jeg dere,» sa Jesus, «hva er tillatt på sabbaten? Å gjøre godt eller å gjøre ondt, å berge liv eller å ødelegge liv?» 10 Han så på alle dem som stod omkring, og sa til mannen: «Rekk ut hånden!» Han gjorde det, og hånden ble frisk. 11 Da ble de rasende og begynte å snakke sammen om hva de skulle gjøre med Jesus.

De var så blindet av sin sak og sitt syn at de ikke så det gode Jesus faktisk gjorde. De så bare det som var feil.

Tøffere budskap skulle de få, disse som var opplært i "øye for øye og tann for tann" Jesus kom med et nytt budskap; Elsk deres fiender!

27 Men til dere som hører på meg, sier jeg: Elsk deres fiender, gjør godt mot dem som hater dere, 28 velsign dem som forbanner dere, og be for dem som krenker dere. 29 Om noen slår deg på det ene kinnet, så by også det andre fram. Om en tar fra deg kappen, så nekt ham heller ikke skjorten. 30 Gi hver den som ber deg, og om noen tar fra deg det som er ditt, så krev det ikke tilbake. 31 Som dere vil at andre skal gjøre mot dere, slik skal dere gjøre mot dem.
   
 32 Om dere elsker dem som elsker dere, er det noe å takke dere for? Selv synderne elsker dem de selv blir elsket av. 33 Og om dere gjør godt mot dem som gjør godt mot dere, er det noe å takke dere for? Det gjør jo også synderne. 34 Og om dere låner ut til dem dere venter å få igjen av, er det noe å takke dere for? Også syndere låner til syndere for å få like mye igjen. 35 Nei! Elsk deres fiender, gjør godt og lån bort uten å vente noe igjen. Da skal dere få stor lønn og være Den Høyestes barn. For han er god mot de utakknemlige og onde.
   
 36 Vær barmhjertige, slik deres Far er barmhjertig.

Dette er virkelig krevende ord. Hvem klarer dette egentlig?
Men det ligger en nøkkel her. Kjærlighet som verktøy. Kjærlighet som løser og leger. 
Jesus har også rett i at det ikke er grunn til å rose oss av at vi elsker dem som elsker oss, eller låner ut til de som gir tilbake. Det er jo lett og går nesten automatisk. Det er når vi tar utfordringen til Jesus - som virkelig koster - at resultatene kan komme. 

Jesus fortsetter å undervise om raushet;

37 Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal også dere få ettergitt. 38 Gi, så skal dere få: Et godt mål, rystet, stappet og breddfullt, skal dere få i fanget. For det skal måles opp til dere med det samme mål som dere selv bruker.

Jesus avslutter dagens kapittel med å snakke om egne holdninger. Ta vare på hjertet og sørg for å bygge livet på trygg grunn.

 45 Et godt menneske bringer fram godt av hjertets gode forråd, et ondt menneske bringer fram ondt av hjertets onde forråd. For det som hjertet er fullt av, taler munnen.

 47 Den som kommer til meg og hører mine ord og gjør etter dem, hvem han ligner, skal jeg fortelle dere. 48 Han er lik en mann som bygde et hus, og som gravde dypt og la grunnmuren på fjell. Da flommen kom, brøt elven mot huset, men kunne ikke rokke det, fordi det var godt bygd. 

Det var mange ting å reflektere over i dagens kapittel.
Herre, du viser i alle fall tydelig at det er menneskene du elsker og vil godt. Du går langt når du vil vise dette. Å elske mine fiender, og gjøre godt mot de som hater meg... Det er så lett å gi igjen som fortjent! Men med slike holdninger kan jeg jo ikke ta imot nåde fra deg. Den trenger jeg jo absolutt ufortjent. Herre, hjelp meg så jeg av hjertet kan utgjøre en forskjell. Når følelsene styrer meg i feil retning, så veiled meg rett Herre. Vi trenger jo alle nåde av deg. Takk for den fantastiske grunn det er å både stå og bygge på; JESUS


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar