torsdag 27. april 2023

Hvilke holdninger har jeg?

 Dagens salme er en ransakende salme.

1Av David. Hjelp meg til min rett, Herre! For jeg har vandret i min uskyld, og på Herren stoler jeg uten å vakle. 43:1. Ord 20:7. 29:25. 2Prøv meg, Herre, og gransk meg, ransak mine nyrer og mitt hjerte. 7:10. 17:3. 139:23. 3For din miskunnhet er for mine øyne, og jeg vandrer i din sannhet. 4Jeg sitter ikke sammen med løgnere, og går ikke i lag med falske mennesker. 1:1. 2Kor 6:14. 5Jeg hater de ondes forsamling og sitter ikke hos de ugudelige. 6Jeg vasker mine hender i uskyld, og vil ferdes om ditt alter, Herre, 73:13.
7så jeg kan la takkesang lyde klart og fortelle alle dine undergjerninger. 8Herre, jeg elsker ditt hus, din bolig, stedet hvor din herlighet bor. 

David gikk inn for sin tro på Gud, med hele seg. Det var ikke noe han bare bar med seg som en teoretisk tradisjon. Han virkelig levde sin tro. Hele tiden.

Sist søndag hørte jeg en preken om hvor viktig det var å be denne ransakende bønnen. Da ble det kjente verset fra salme 139 brukt 
 23 Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte,
        prøv meg og kjenn mine tanker.
   
 24 Se om jeg er på den onde vei,
        og led meg på evighetens vei.

En bønn om å bli veiledet rett. Dagens salme handler om å ransake hjertet for holdninger. 

Jeg sitter ikke sammen med løgnere, og går ikke i lag med falske mennesker. 1:1. 2Kor 6:14. 5Jeg hater de ondes forsamling og sitter ikke hos de ugudelige.

Som konge omgikk jo David alle type mennesker. Så jeg tror ikke det handlet om å unngå dem. Det handlet om holdninger. Han ville ikke være som dem. Han ville være en tydelig forskjell. Han sier jo videre;
6Jeg vasker mine hender i uskyld, og vil ferdes om ditt alter, Herre, 73:13.
7så jeg kan la takkesang lyde klart og fortelle alle dine undergjerninger. 

Jeg må innrømme at min mot til å være tydelig ofte svikter. Det er lett å være tydelig blant de som mener det samme som jeg. Men blant andre er jeg redd for å virke dømmende. Jeg vil jo vise respekt for mennesker som har sine egne frie valg.

Tenker på da Jesus møtte kvinnen ved brønnen. Han var tydelig med henne. Tenk om han i respekt for henne ikke hadde sagt noe...? Hva hun hadde gått glipp av! Det jeg tenker mest på, er at Jesus klarte å formidle det på en slik måte at det frigjorde henne. Hun gledet seg stort over dette møtet med Jesus.

Herre - ransak meg, jeg ber! Både for holdninger og mot. Og ikke minst, evnen til å formidle det rette på en god måte! Åh Herre, jeg trenger Deg i meg hele tiden. Takk for Din forståelse, Du som sier "uten Meg kan dere intet gjøre" Jeg ber for alle mine møter i dag, med både store og små. Lære meg å elske, og møte mennesker som Du gjorde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar