fredag 24. februar 2023

Våg å stå for det du tror på.

 
Matt 14 åpner kapitlet med å fortelle om Herodes;
På den tid fikk landsfyrsten Herodes høre ryktet om Jesus. Han sa da til mennene sine: «Dette er døperen Johannes. Han er stått opp fra de døde; det er derfor disse kreftene virker i ham.»  Herodes hadde latt Johannes gripe, hadde bundet ham og kastet ham i fengsel. Dette hadde han gjort på grunn av sin brors hustru Herodias. For Johannes hadde sagt til Herodes: «Det er ikke tillatt for deg å ha henne til hustru.» Han ville da helst ha drept ham, men var redd folket, som mente at Johannes var en profet. 
Først var Herodes redd for å ta livet av Johannes pga hva folket ville si. Siden ble han redd for ikke å gjøre det, av samme grunn. Og nå er han redd for at Johannes har gjenoppstått. Jeg tenker at dette viser hva Herodes egentlig trodde om Johannes. Han likte ikke det han hørte, men han visste innerst inne at Johannes hadde rett. Og han ville neppe vært redd for at Jesus var Johannes, om han ikke trodde at dette var mektige saker?
Så hva hindret Herodes i å gå for det han hørte og trodde på? Jo, alle rundt ham. Er det ikke rart å tenke på at Herodes liksom var konge over alle - mens det i virkeligheten var de som var konge over ham...?

Hva og hvem bestemmer våre valg? Jeg skal være rask til å innrømme at flere av mine valg blir tatt som en følge av hva alle andre måtte tenke og mene. Det er dessverre ganske menneskelig. Vi tror vi er frie, men hva alle andre måtte tenke og mene, former oss.
Kjære Far, jeg ber om at det alltid må være Dine råd som former meg først og fremst! At jeg våger å skille meg ut når det trengs. At jeg våger å stå for det jeg tror på - også når alle andre måtte mene noe annet. 

14,1 landsfyrsten Herodes Herodes Antipas, sønn av Herodes den store (se 2,1), landsfyrste over Galilea 4 f.Kr. – 39 e.Kr. Se Luk 3,1.Han sa da til mennene sine: «Dette er døperen Johannes. Han er stått opp fra de døde; det er derfor disse kreftene virker i ham.»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar