fredag 22. februar 2019

Matt 10

(fra 2019)

Han kalte til seg sine tolv disipler og gav dem makt til å drive ut urene ånder og helbrede alle sykdommer og plager. 

Sterk åpning på dagens kapittel. HAN ga dem makt, og den var ikke liten! Men sammen med makten, kom også både ansvar og alvor... Jesus formaner dem gjennom hele kapitlet.

6 Gå i stedet til de bortkomne sauene i Israels folk.  7 Og der dere kommer, skal dere forkynne: Himmelriket er nær!  8 Helbred syke, vekk opp døde, gjør spedalske rene, driv ut onde ånder. For intet har dere fått det, for intet skal dere gi det. 9 Skaff dere ikke penger som dere tar med i beltet, verken gull eller sølv eller kobber. 10 Ta ikke veske med på veien, ikke to kjortler og heller ikke sandaler eller stav. For en arbeider er sin føde verd.

Oppgavene var STORE, men det handlet ikke om å tjene seg rik, men å tjene MENNESKER. 
Man skulle tro at slike oppgaver ga bare ære og berømmelse... men Jesus ga dem det ærlige alvoret som fulgte med oppgaven;

16 Jeg sender dere som sauer blant ulver. Vær kloke som slanger og troskyldige som duer! 17 Og ta dere i vare for menneskene! For de skal overgi dere til domstolene og piske dere i synagogene, 18 og dere skal føres fram for landshøvdinger og konger for min skyld, og stå som vitner for dem og for folkeslagene. 19 Men når de overgir dere til myndighetene, vær da ikke bekymret for hvordan dere skal tale eller hva dere skal si. Det skal bli gitt dere i samme stund hva dere skal si. 20 For det er ikke dere som taler, men deres Fars Ånd taler gjennom dere. 

Han forberedte dem på lidelse, men også på en styrke som skulle hjelpe dem gjennom det. Gud er trofast gjennom alt.

Slutten på talen må jeg innrømme at jeg opplever Jesus som hard....
34 Tro ikke at jeg er kommet for å bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for å bringe fred, men sverd.
35 Jeg er kommet for å sette skille:
        Sønn står mot far,
        datter mot mor,
        svigerdatter mot svigermor,
   
 36 og en manns husfolk er hans fiender.
   
 37 Den som elsker far eller mor mer enn meg, er meg ikke verd. Den som elsker sønn eller datter mer enn meg, er meg ikke verd. 38 Og den som ikke tar sitt kors opp og følger etter meg, er meg ikke verd. 39 Den som finner sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det!


Men.... Jesus, var det ikke du som var Fredsfyrsten? Og som la vekt på at vi skulle elske hverandre? Svaret på det er jo helt klart JA. Men freden Jesus gir, er ikke den freden vi snakker om og lengter etter på jorden. Den er av en annen karakter. Det viser bl.a. Joh 14;
27 Fred etterlater jeg dere, min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet. 

Og når det gjelder kjærlighet til våre medmennesker, så viste Jesus tydelig med både ord og handling at det var viktig. Så Jesus snakker nok om prioritering og hjertets innstilling. Den vi er og det vi gjør skal ikke komme på bekostning av hvem vi tror på og elsker. Det kan nok skje, og derfor advarer Jesus mot det. Men vet du hva jeg tror? At dersom vi virkelig elsker Jesus FØRST, så er det helt umulig å ikke elske mennesker. 
At Jesus mener det er viktig å bry oss om hverandre ser vi i det siste verset.

 42 Og den som gir en av disse små om så bare et beger kaldt vann fordi han er disippel – sannelig, jeg sier dere: Han skal ikke miste sin lønn.

Jesus, i dag vil jeg gjerne be om hjelp til å forstå Ordet ditt. Det hender i blant at det er vanskelig... Takk for Den Hellige Ånd som åpner våre hjerter og forklarer DEG for oss :-)

Joh 14 og 15 sier;
26 Men talsmannen, Den Hellige Ånd, som Faderen skal sende i mitt navn, han skal lære dere alt og minne dere om alt det jeg har sagt dere.
 26 Når talsmannen kommer, han som jeg skal sende dere fra Faderen, sannhetens Ånd som utgår fra Faderen, da skal han vitne om meg. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar