tirsdag 15. januar 2019

Dom 12

Dagens kapittel forteller en tragisk side ved oss mennesker.... Vi som i utgangspunktet er skapt i Guds bilde til å leve det gode livet - i dag lever i en kamp mellom det onde og det gode. I blant er det helt utrolig å se hvilke valg vi tar...

I dag beskrives en kamp mellom Efraim og Manasse - en krig mellom isralitter rett og slett...
Det var visst en dialektforskjell mellom dem som ble brukt i kampens hete. 
 5 Gilead-mennene stengte vadestedene over Jordan for efraimittene. Hver gang det kom en efraimittisk flyktning og sa: «Jeg vil over,» spurte Gilead-mennene ham: «Er du fra Efraim?» Svarte han da nei,  6 sa de til ham: «Si sjibbolet!» Men svarte han isteden «sibbolet», fordi han ikke kunne uttale ordet rett, da grep de ham og drepte ham der ved vadestedene over Jordan. Førtito tusen mann av Efraim falt den gangen.

Et trist kapittel. Kan jo ikke si annet. 
Hva kan jeg lære av dette...?  En trist lærdom er at kampen kan oppstå i nærmeste familie eller i vår egen kirke. Den kommer ikke alltid utenfra. 

La oss gjøre alt vi kan for å bygge fred! Men samtidig være klar over at det kan komme til kamp i blant. Herre, i dag blir dagens bønn at du må hjelpe oss å kjempe DEN GODE STRID! 

Paulus skriver i Ef.6
10 Til slutt: Bli sterke i Herren, i hans veldige kraft! 11 Ta på Guds fulle rustning, så dere kan holde stand mot djevelens lumske angrep. 12 For vi har ikke en kamp mot kjøtt og blod, men mot makter og myndigheter, mot verdens herskere i dette mørke, mot ondskapens åndehær i himmelrommet. (Kampen mellom mennesker kan så absolutt ha noe med dette å gjøre!) 13 Ta derfor Guds fulle rustning på, så dere kan gjøre motstand på den onde dag og bli stående etter å ha overvunnet alt. 14 Stå da klar med sannheten som belte om livet og med rettferd som brynje, 15 og ha som sko på føttene den beredskap som fredens evangelium gir.16 Grip framfor alt troens skjold; med det kan dere slokke alle den ondes brennende piler. 17 Ta frelsens hjelm og Åndens sverd, som er Guds ord. 18 Gjør dette i bønn, og legg alt fram for Gud! Be til enhver tid, i Ånden! Våk og hold ut i bønn for alle de hellige

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar