søndag 1. mars 2020

Mark 12

I dagens kapittel prøver fariseerne å fange Jesus i ord, rett og slett fordi de ikke liker hva han sier til dem... Men Jesus overrasker dem med sine svar. En av dem blir til og med berørt helt til hjertet;

32. Den skriftlærde sa til ham: «Du har rett, mester! Det er sant som du sier, at Herren er én og at det ikke er noen annen enn han. 33. Å elske ham av hele sitt hjerte og av all sin forstand og av all sin kraft, og å elske sin neste som seg selv, det er mer verd enn alle brennoffer og andre offer.» 34. Da Jesus hørte hvor klokt han svarte, sa han til ham: «Du er ikke langt borte fra Guds rike.» 

Jesus kunne oversett dem, og tenkt på dem som umulig å vinne. De var jo så overlegne og sterke i sin egen overbevisning. Men Jesus ser denne ene - og det er verdt det. Nikodemus var jo også en fariseer som helt klart ble berørt i hjertet. 

Når Jesus i v.37-40 advarer mot fariseerne, så forstår jeg at det ikke var lett for dem å bli berørt. De hadde andre ting som var viktigere for dem...

«Vokt dere for de skriftlærde; de vil gjerne gå omkring i side kapper og liker at folk hilser dem på torget. 39. De vil sitte fremst i synagogene og ha hedersplassene i selskaper. 40. De slår til seg enkers hus og holder lange bønner for syns skyld

Høy status, og det å bli sett opp til og æret - det var det viktige. Å da måtte de oppføre seg og mene det som ble forventet av dem. Mange av dem valgte ære av mennesker framfor av Gud.

Men så fantes det også de som oppriktig ville tjene Gud som fariseer. Jeg tror Gud så til dem, og gjorde deres hjerter åpne. 
Tenk på Paulus, hvilket sterkt møte han fikk for å få et åpent hjerte :-) Gud så hans oppriktighet, selv om han var på ville veier. 

I slutten av kapitlet ser Jesus på disse som gir tiende til templet. Flere rike ga mye penger, men en fattig enke som bare ga noen øre, ga i virkeligheten alt hun hadde. Hun ga mest av dem alle, sa Jesus.


Det er mye i Guds Ord som handler om hjertets innstilling. 
Som kong Salomo sa; "Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det"

Salme 36
11 La din miskunn vare
for dem som kjenner deg,

og din rettferd for de oppriktige av hjertet.

Salme 64
11 Den rettferdige gleder seg i Herren
og søker tilflukt hos ham.
Alle oppriktige av hjertet

priser seg lykkelige. 

Herre, i dag vil jeg gripe et løfte og takke for at Du bevarer mitt hjerte og mine tanker. Fil.4 sier;

7. Og Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar