mandag 16. mars 2020

Jer 36

Dagens kapittel fikk meg til å tenke på lignelsen Jesus fortalte, om såmannen som gikk ut for  så. Slik åpner profetkapitlet;

1. I det fjerde året Jojakim, Josjias sønn, var konge i Juda, kom dette ordet til Jeremia fra Herren: 2. Ta en bokrull og skriv i den alle de ord jeg har talt til deg om Israel og Juda og alle de andre folkene, fra den første gangen jeg talte til deg, mens Josjia var konge, og fram til i dag. 3. Kanskje all den ulykke jeg har tenkt å føre over dem, får folket i Juda til å høre, så de alle vender om fra sin onde ferd; da vil jeg tilgi dem deres synd og skyld.

Når alt var skrevet opp, ble det lest opp flere steder. Og den fikk ulike mottagelse. 

16 Da de hørte alle disse ord, så de forskrekket på hverandre og sa: «Vi må si fra til kongen om dette.»

24 Men verken kongen eller noen av hans menn som hørte disse ord, ble så forskrekket at de flerret klærne sine. 

25 Elnatan, Delaja og Gemarja bad kongen inntrengende at han ikke måtte brenne opp bokrullen, men han hørte ikke på dem. 


De første ble forskrekket og så alvoret.
Kongen derimot, brydde seg svært lite om ordet... 

Men ingen av dem (ser det ut til) vendte om. 

Mark.4 forteller;

3. «Hør!» sa han. «En mann gikk ut for å så. 4. Og da han sådde, falt noe ved veien, og fuglene kom og tok det. 5. Noe falt på steingrunn hvor det var lite jord, og det skjøt snart opp, fordi jordlaget var tynt. 6. Men da solen steg, ble det avsvidd og visnet fordi det ikke hadde fått slå rot. 7. Noe falt blant tornebusker, og tornebuskene vokste opp og kvalte det, så det ikke bar frukt. 8. Men noe falt i god jord. Det skjøt opp, vokste og bar frukt: noe tretti foll, noe seksti foll og noe hundre foll.» 9. Og han sa: «Den som har ører å høre med, hør!»

Salme 1 sier;

1 Salig er den som ikke følger
ugudelige menneskers råd
og ikke slår inn på synderes vei
eller sitter sammen med spottere, 
2 men har sin glede i Herrens lov
og grunner på den dag og natt. 
3 Han er lik et tre,
plantet ved bekker med rennende vann:
det gir sin frukt i rette tid,
og løvet visner ikke på det.

Alt det han gjør, skal lykkes for ham.

Herre, takk for Ordet! Du ønsker det beste for oss, men vi er ikke alltid så lett å veilede... Jeg er så takknemlig for hva det gir og har gitt - og vil fortsette å gi!
Herre, jeg ber for de som har hørt Ordet ditt, men som enda ikke har tatt imot deg. Må du, som kan arbeide med hjerter, gjøre dem mottagelig for det de en gang hørte. La Ordet som en gang ble sådd i dem, få spire på nytt og gi LIV.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar