lørdag 13. juni 2020

2.Kong 13

1. I det tjuetredje året Joasj, sønn av Akasja, var konge i Juda, ble Joakas, sønn av Jehu, konge i Israel. Han regjerte i Samaria i sytten år. 2. Joakas gjorde det som var ondt i Herrens øyne, og fortsatte med de syndene som Jeroboam, Nebats sønn, hadde fått israelittene med på. Han holdt ikke opp med dem. 3. Da ble Herren brennende harm på Israel. Han overgav dem gang på gang til arameerkongen Hasael og hans sønn Benhadad. 4. Men Joakas bad Herren om nåde, og Herren hørte hans bønn; for han så hvor vondt israelittene hadde det når arameerkongen plaget dem. 5. Herren gav dem en redningsmann, så de slapp ut av arameerveldet. Nå kunne israelittene bo i sine hjem som før.

Slik åpner dagens kapittel. Gud velsigner den som søker Ham. Han så hvor vondt de hadde det. En medfølende Gud som hører når vi ber. 

Elisja var en sterk profet. Dagens kapittel forteller;

14. Da Elisja hadde fått den sykdommen som han døde av, kom Joasj, Israels konge til ham. Gråtende bøyde han seg ned over ham og sa: «Min far, min far! Israels vogner og hestfolk!» 15. Elisja sa til ham: «Hent en bue og noen piler!» Da han hadde gjort det, 16. sa Elisja til kongen: «Legg hånden din på buen!» Han gjorde så, og Elisja la sine hender over kongens. 17. Så sa han: «Lukk opp vinduet mot øst!» Da han hadde gjort det, sa Elisja: «Skyt!» Og kongen skjøt. Da sa profeten: «En seierspil fra Herren, en seierspil mot Aram! Du skal slå arameerne i Afek og gjøre ende på dem.» 18. Så sa han: «Ta pilene!» Kongen tok dem, og profeten sa til ham: «Slå på jorden!» Han slo tre ganger, men så holdt han opp. 19. Da ble gudsmannen harm på ham og sa: «Du skulle ha slått fem eller seks ganger! Da ville du ha slått arameerne og gjort helt ende på dem. Nå kommer du bare til å slå dem tre ganger.» 20. Så døde Elisja og ble gravlagt. 

Enda en gang blir jeg forundret over detaljene. Om kongen hadde visst at det handlet om seire, så hadde han sikkert slått i bakken resten av dagen :-D
Det blir ikke mindre forunderlig, når jeg leser de siste versene;

25. Joasj, sønn av Joakas, vant da tilbake fra Benhadad, Hasaels sønn, de byene som Hasael hadde tatt fra hans far Joakas i krigen. Joasj slo ham tre ganger og tok igjen de byene som hadde tilhørt Israel. 

At Elisja var en sterk profet har vi lest mye om. Selv etter sin død, var det fortsatt kraft i hans ben. For en mann!!

På den tiden kom det hvert år flokker av moabitter som herjet i landet. 21. En gang fikk noen som skulle gravlegge en mann, se at det kom en slik herjeflokk. Da kastet de mannen ned i graven til Elisja. Med det samme mannen kom nær Elisjas ben, ble han levende igjen og reiste seg opp.

Kjære Gud, i dag vil jeg takke for at jeg får være barn av deg! Jeg priser deg med Ordene fra Jesaja 9;6 som beskriver hvem du er;
Hans navn skal være: Underfull Rådgiver, Veldig Gud, Evig Far og fredsfyrste
Takk for kraften vi har i Den Hellige Ånd. En kraft du har gitt meg. Vis meg Herre, hvordan jeg kan leve i det!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar