søndag 13. januar 2019

Matt 6

Jesus fortsetter sin undervisning i dagens kapittel (bergpreknen) 

Pass dere for å gjøre gode gjerninger for øynene på folk, for å bli sett av dem. Da får dere ingen lønn hos deres Far i himmelen.  2 Når du gir til de fattige, skal du ikke utbasunere det, slik hyklerne gjør i synagogene og på gatene for å bli æret av mennesker. Sannelig, jeg sier dere: De har alt fått sin lønn.  3 Når du gir en gave, la da ikke din venstre hånd vite hva den høyre gjør,  4 men gi din gave i det skjulte. Og din Far, som ser i det skjulte, skal lønne deg.

Av og til overdriver Jesus litt for å understreke poenget. Det er jo ikke mulig å gjøre noe med venstre hånd som høyre hånd ikke vet om.... 
Og hvorfor er det så viktig å gjøre det i det skjulte? Jeg tror ikke det heller er hovedpoenget. Det er hjertets innstilling. Baktanken med det jeg gjør. 
I blant kan det faktisk være litt vanskelig. Vi liker jo å bli anerkjent og få gode tilbakemeldinger. Vi ønsker at andre skal tenke godt om oss. I blant trenger jeg det også.... Men om dette blir hovedpoenget, da har jeg et problem. Da kretser jo alle mine tanker rundt meg selv og ikke rundt den som virkelig trenger det.
Dette minner meg litt om Paulus ord til Korint - om du gir alt, men ikke har kjærlighet, da gagner det intet... (1.Kor.13)


Siden underviser Jesus om bønn, og lærer dem bl.a Fader vår. Han sier også noe trøstefulle ord som også er litt ... forvirrende for meg:
 7 Når dere ber, skal dere ikke ramse opp ord slik hedningene gjør; de tror de blir bønnhørt ved å bruke mange ord.  8 Vær ikke lik dem! For dere har en Far som vet hva dere trenger, før dere ber ham om det. 

Det gir trøst at Gud vet hva jeg trenger før jeg har bedt. Og det gir trøst at jeg ikke trenger så mange ord også. For i blant er de vanskelig å finne når jeg skal be... Men Paulus snakker om å be hele tiden? Og i blant lytter jeg med beundring til de som virkelig finner mange fine ord til sine bønner. 
Kanskje det igjen er hjertets innstilling som er det viktige. For oppfordringen er i alle fall å be - vi trenger det!

Noen ord om faste har han også (v. 16 og 17) , i samme tråd som over 
16 Når dere faster, skal dere ikke sette opp en dyster mine slik som hyklerne; de går med et fordreiet ansikt, for de vil vise folk at de faster.... 
(ganske tydelig hva Jesus mener om det :-)

Hjertets innstilling - det er hva det handler om
19 Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger, og hvor tyver bryter inn og stjeler. 20 Men dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. 21 For hvor din skatt er, der vil også ditt hjerte være.

Til sist i dagens kapittel kommer Jesus med en oppfordring;
Vær ikke bekymret (fra v. 25) og 
 33 Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg. 34 Så vær ikke bekymret for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage.

I dag ber jeg med ordene til David i salme 139;
 23 Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte,
        prøv meg og kjenn mine tanker.
   
 24 Se om jeg er på den onde vei,
        og led meg på evighetens vei.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar