mandag 13. august 2018

Ap gj 21

I dagens kapittel hører vi om Paulus, som kjenner kallet til å dra tilbake til Jerusalem. Mange kjenner uro for dette, og profeterer også om at dette kan bli vanskelig for Paulus. 

Blant de som profeterer, blir det også nevnt fire døtre (v.9) Det gjør inntrykk på meg at de blir så akseptert og respektert, midt i et så mannsdominert miljø som det jo var på den tiden.

Det er også stort å lese om Paulus, som ikke frykter noe, til tross for alles bekymring og advarsler;

 13 Men han svarte: «Hvorfor skal dere gråte og gjøre det vanskelig for meg? Selv er jeg jo villig, ikke bare til å bli bundet, men også til å dø i Jerusalem for vår Herre Jesu navn.» 14 Vi klarte ikke å overtale ham og slo oss til ro og sa: «Herrens vilje skje!»

Jeg beundrer Paulus, både for sitt mot og for sin sikkerhet på hva han skal gjøre. Jeg har mye å lære...
Herre, i dag vil jeg be for tjenesten jeg selv har. Både i arbeid og kirke. 

Paulus, som først og fremst var en hedningers apostel, er i dagens kapittel på besøk hos Peter med jødene. De har jo tidligere vært i diskusjon om hvorvidt hedningene skulle følge loven eller ikke (tenker bl.a. på kap 11) Her kom de til enighet om at det var en forskjell i kultur, men at Gud var den samme for dem begge.

Loven er fortsatt viktig for jødene, og noen var skeptiske til Paulus og det han stod for. (v.21) Etter råd fra Peter, lar Paulus seg rense slik loven påbyr, mest for å vise jødene der at han er verdig (v.23-25)

Dette minner meg om noe Paulus forteller i 1.Kor.9
 19 Jeg er fri og ingen underlagt, men jeg har gjort meg til alles tjener for å vinne så mange som mulig. 20 For jøder har jeg vært som en jøde, for å vinne jøder. For dem som er under loven, lever jeg som om jeg var under loven, for å vinne dem, enda jeg selv ikke er under loven. 21 For dem som ikke har noen lov, lever jeg som om jeg var uten lov, for å vinne dem, enda jeg ikke er uten lov for Gud, men er bundet av Kristi lov. 22 For de svake er jeg blitt svak, for å vinne de svake. For alle er jeg blitt alt, for i det minste å frelse noen. 23 Men alt gjør jeg for evangeliets skyld, så jeg selv kan få del i det.

For noen er det viktig å vinne teologiske debatter, og kanskje det i blant er på sin plass. Paulus har jo også vært igjennom det. Men hovedmålet for Paulus, var å vinne noen for Kristus. Når jeg leser disse versene tenker jeg; så fri han var?! Men så vet jeg at han ofret mye. Veldig mye. Så han har rett når han skriver "jeg er bundet av Kristi lov"

Peters bekymring for Paulus var virkelig berettiget. Det ser vi i siste del av kapitlet. Noen få klarer å hisse opp en stor folkemengde, basert på noe de trodde de hadde sett...(v.29) Så voldsomme ble opptøyene, at de nesten slo Paulus ihjel. 
De trodde de visste.... men de hadde bare gjettet seg fram til det (også var det ikke sant...) Og så fikk det så store konsekvenser. 

Om jeg skal ta vare på noe fra dagens kapittel, så må det være Paulus sitt hjertelag. At mine valg av hjertesaker må være rette.
For også de som nesten tok livet av Paulus, hadde en hjertesak de brant for....


Kong Salomo skriver;
23 Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer,
        for livet går ut fra det.


og det er min bønn i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar