fredag 5. juni 2020

Esekiel 4 og 5

I dagens kapitler får profeten Elisja underlige og helt spesifikke oppdrag. 
Gud har et profetisk budskap til Israel som nå står overfor en svært vanskelig tid. Et budskap som bringes både visuelt  og med ord (profeten skal bl.a ligge på en bestemt side i mange dager, og spise og drikke lite som er nøye oppmålt) Og budskapet lyder i kap.4

Med bekymring skal de spise brød etter vekt, og med skrekk skal de drikke vann etter mål. 17. Ja, de skal slippe opp for brød og vann. Både den ene og den andre skal bli slått av redsel og forgå på grunn av sin synd og skyld.

Det visuelle budskapet fortsetter i neste kapittel. 

1. Du menneske, ta et kvast sverd, bruk det som rakekniv på deg og far over hodet og skjegget med det! Ta så en skålvekt og del både hår og skjegg! 2. En tredjedel skal du brenne opp midt i byen, når beleiringsdagene er over; en tredjedel skal du ta og hogge opp med sverdet rundt omkring byen; en tredjedel skal du spre for vinden. Jeg vil dra sverdet og forfølge dem. 3. Noen få hår skal du holde tilbake og samle i fliken av din kappe. 4. Av dem skal du ta noen, kaste dem midt inn i ilden og brenne dem opp. Derfra skal ilden spre seg over hele Israels ætt.

7. Derfor sier Herren Gud: Dere har rast verre enn folkeslagene rundt omkring dere. For mine forskrifter har dere ikke fulgt, og mine lover har dere ikke holdt. Dere har ikke engang levd etter de lover grannefolkene deres har. 8. Derfor sier Herren Gud: Se, nå kommer jeg imot deg. Jeg vil holde dom hos deg mens de andre folkene ser på. 9. Fordi du har gjort så mye stygt, vil jeg gjøre mot deg noe som jeg ikke før har gjort og aldri mer kommer til å gjøre.


Dommen er hard. Det gjør rett og slett vondt å lese... Gud rister løs sitt folk for å få dem til å våkne og vende om. 
En liten smule trøst finner jeg i dette siste verset "...og aldri mer kommer til å gjøre" Gud ønsker ikke å være den harme og dømmende Guden. Han har så mye mer for sitt folk, men de ville ikke. 

I 1.Krøn 28;9 lesers vi;

Og du, min sønn Salomo, lær din fars Gud å kjenne, og tjen ham helhjertet og villig! For Herren ransaker hvert hjerte og kjenner hver tanke som stiger opp i det. Dersom du søker Herren, lager han det så at du finner ham

I dag ber jeg med salme 51;

3. Vær meg nådig, Gud, i din trofasthet, 
slett ut mine overtredelser i din store barmhjertighet.

4. Gjør meg ren og fri for skyld, 
og rens meg for min synd!

12. Skap et rent hjerte i meg, Gud, 
gi meg en ny og stø ånd! 

14. La meg atter fryde meg over din frelse, 
hold meg oppe med en villig ånd!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar