søndag 7. juni 2020

3.Mos 24

Loven fortsetter i denne moseboken. Denne gangen er det lysestaken som alltid skal være tent, og skuebrødene som skal bakes og legges fra hver sabbat.

Også fortsetter loven med alle sine regler. Dommen er hard for de som måtte feile.

Jeg har undret flere ganger gjennom det gamle testamentet - ikke minst gjennom denne boken med all beskrivelse av  lover og regler - både i forhold til hverandre og i forhold til templet. Jeg undrer meg på hvordan Gud egentlig er, hvorfor så detaljert?

Vet du hva jeg kom på? Han som er skaperen av alt - han bare ER detaljert. Når vi oppdager hvor stort skaperverket er (større enn vi greier å se eller fatte) og hvor sammensatt det er av både store og mikroskopiske detaljer - jo, da skjønner jeg at Gud er en som er opptatt av detaljer.
Detaljer jeg ikke kjenner, og som sikkert har større meninger enn jeg kan se.


Likevel fikk jeg en ny ting å undre over i dag. Når jeg leste dette;
 19 Når noen skader sin landsmann på kroppen, skal det samme gjøres med ham som han selv har gjort: 20 brudd for brudd, øye for øye, tann for tann. Den samme skaden som han volder en annen, skal han selv få.

Det høres jo absolutt rettferdig ut, men barbarisk også...
Grunnen til at jeg undrer, er at Jesus kom med en helt annen lov i Matt 5;

38 Dere har hørt det er sagt: ‘ Øye for øye og tann for tann. 39 Men jeg sier dere: Sett dere ikke til motverge mot den som gjør ondt mot dere. Om noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til. 40 Vil noen saksøke deg og ta skjorten din, så la ham få kappen også. 41 Om noen tvinger deg til å følge med én mil, så gå to med ham. 42 Gi til den som ber deg, og vend ikke ryggen til den som vil låne av deg. 
43 Dere har hørt det er sagt: ‘ Du skal elske din neste og hate din fiende.’ 44 Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, *velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere,• og be for dem som *mishandler dere og• forfølger dere. 45 Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige. 46 Om dere elsker dem som elsker dere, er det noe å lønne dere for? Gjør ikke tollerne det samme? 47 Og om dere hilser vennlig på deres egne, er det noe storartet? Gjør ikke hedningene det samme? 48 Vær da fullkomne, slik deres himmelske Far er fullkommen.


I Moses sin tid måtte menneskene selv streve etter å være rettferdig. Men med Jesus ble det annerledes. HAN er vår rettferdighet. Denne nye "loven" er absolutt bedre - men den er ikke lett den heller....men absolutt bedre å strekke seg etter!!

Jesus viser at GUD ER KJÆRLIGHET



(Bloggpost fra 2016)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar