tirsdag 2. juni 2020

3.Mos 23

Dagens kapittel handler om høytider, og om hvordan de skulle både holdes og feires. 

Det var ganske annerledes enn hvordan vi feirer i dag. Vi har fortsatt en helligdag i uka (søndag) og vi feirer fortsatt påske - men ellers kjenner jeg ikke igjen noe av det som blir nevnt. 

1. Herren talte til Moses og sa: 2. Si til israelittene: Dette er Herrens høytider, mine fastsatte tider, da dere skal lyse ut hellige samlinger. 3. I seks dager skal dere arbeide, men den sjuende dagen skal være full hviledag med hellig samling. Da må dere ikke gjøre noe arbeid. Det skal være sabbat for Herren alle steder hvor dere bor. 4. Dette er Herrens høytider, de hellige samlinger, som dere skal lyse ut til fastsatte tider. 5. Den fjortende dagen i den første måneden, like etter solnedgang, er det påske for Herren. 6. Og den femtende dagen i samme måneden er det de usyrede brøds høytid for Herren. I sju dager skal dere spise usyret brød. 7. Den første dagen skal dere holde en hellig samling. Da må dere ikke gjøre noe arbeid. 8. Alle sju dagene skal dere bære fram ildoffer for Herren. Den sjuende dagen skal dere også holde en hellig samling. Da må dere ikke gjøre noe arbeid.

Moses fortsetter å undervise om enda flere hellige dager og høytider. 
Hvordan feirer du høytider? Jeg må innrømme at når kalenderen viser en rød dag, er min første spontane tanker FRI :-D Visst er jeg takknemlig for både jul, påske, himmelfart og pinse - men dette er historie jeg er takknemlig for hele året. Når dagene kommer, er det mer glede over å ha fri, enn selve feiringen. Når det er påske eller pinse for eksempel, har vi gjerne møte 2.dag - men da er jo egentlig feiringen over. Og grunnen til at møtet kommer først da, er jo for at fridagene skal nytes - sant...? Vi har et annet forhold til feiringen. 

Nå tror jeg ikke det er noe galt i å glede seg over fridager. Jeg er absolutt takknemlig for dem! Men noe har hendt underveis med våre holdninger. Vi har blitt mer likegyldige.

Jeg kom plutselig på bønnen jeg ofte nevner "Måtte han gi deres hjertes øye lys, så dere ser" 
Herre, har jeg mistet noe underveis? Noe jeg burde gripe på nytt? Noe jeg må vende om til igjen?

Da tenker jeg selvsagt ikke på at jeg skal helt tilbake til gamle testamente. Jeg tror jeg trenger å endre noen holdninger og gripe noen nye. Det er her, Herre, jeg ber om hjelp. Hjelp meg å være åpen for hva du måtte vise meg.
Også vil jeg takke for pinsen vi nettopp har hatt. Kirkens bursdag. Den Hellige Ånd ble gitt oss. Takk for Den Hellige Ånd som er vår styrke, vår veileder, en som åpenbarer og viser hvem DU ER Gud.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar