onsdag 3. juni 2020

2.Kong 10

Dagens kapittel er blant de blodige... Jehu hadde gjennom profeten Elisja fått et forferdelig oppdrag. Han skulle utrydde Akabs ætt (en dom Akab selv hadde hørt fra Gud, etter at han hadde gjort mange grusomheter...)

Jehu ble veldig ivrig, så det er absolutt en blodig historie. Alle Akabs sønner (70 stk) ble drept. I tillegg samlet han alle Ba'als profeter og tilhengere, og drepte dem alle. Men til tross for hans iver etter å gjennomføre Guds oppdrag, står det om Jehu;

28. Slik utryddet Jehu Ba'al fra Israel. 29. Men selv holdt han ikke opp med de synder som Jeroboam, sønn av Nebat, hadde fått israelittene til å gjøre: å dyrke gullkalvene i Betel og Dan. 30. Herren sa til Jehu: «Fordi du til gagns har gjort det som er rett i mine øyne, og har utført alt det jeg hadde i sinne mot Akabs ætt, så skal dine ætlinger inntil fjerde ledd sitte på Israels trone.» 31. Men Jehu la ikke vinn på å vandre helhjertet etter den lov som Herren, Israels Gud, hadde gitt. Han holdt ikke opp med de synder som Jeroboam hadde fått israelittene til å gjøre.

Jeroboam, en tidligere konge, hadde fått med seg Israel til nye vaner og tradisjoner. Til tross for Jehus iver etter å fullføre oppgaven han hadde fått av Gud, så var han så påvirket av folket og tradisjonene rundt seg. Hans hjerte lå i det, framfor å virkelig høre og tjene Gud.

Tradisjoner binder også i dag. Det er ikke lett å slippe taket i deg. Hvem av oss er frie fra det? Det er som vaner. Det sitter ganske godt fast.
Herre, også jeg har mine tillærte tradisjoner. Jeg håper det er gode tradisjoner... Det viktigste er at jeg ikke har hjertet mitt bare der, men lever i Guds nærvær.

Jeg vil be Davids bønn i dag, fra salme 139;

23 Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte,
prøv meg og kjenn mine tanker.
24 Se om jeg er på den onde vei,
og led meg på evighetens vei.

Hele denne salmen handler om Guds nærvær gjennom hele livet - uansett situasjon. En fantastisk salme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar