søndag 17. mai 2020

Luk 1

Det er mange som har forsøkt å gi en fremstilling av det som har skjedd blant oss,  2 slik vi har fått det overlevert av dem som helt fra først av var øyenvitner og Ordets tjenere.  3 Nå har jeg gått nøye gjennom alt fra begynnelsen av og har besluttet at jeg vil skrive det ned for deg i sammenheng, ærede Teofilus,  4 for at du skal forstå hvor pålitelig det er, det du er blitt undervist i.

Slik starter dagens kapittel. Evangeliet skrevet, etter mange vitners opplevelser og beskrivelser. Blir også rørt over Lukas hilsen til Teofilus (versene over) 

Sakarja å gå inn i Herrens tempel og brenne røkelse på alteret. 10 Hele folkemengden stod utenfor og bad mens ofringen fant sted. 11 Da viste en Herrens engel seg for ham

Må si jeg lengter etter aktivitet i kirken igjen! Ikke minst med våre bønnemøter. Og vi må vel innrømme at vi lengter etter å se mer av Gud også? Av og til kan bønnen virke som bare tomme ord - men jeg tror det utretter mer enn hva vi ser. 
Her stod hele folkemengden ute og ba, og inne fikk Sakarja et møte han aldri ville glemme. Han skulle bli far til Johannes, som i sin tur skulle bane vei for verdens frelser. 

Herre, vi ber for vårt område - og vi ber for landet vårt! 

Tilbake til Sakarja, som fikk dette sterke møtet. Klart han ble skremt av synet, men hør hvilket budskap han fikk;

13 Men engelen sa til ham: «Frykt ikke, Sakarja! Gud har hørt din bønn. Din hustru Elisabet skal føde deg en sønn, og du skal gi ham navnet Johannes. 14 Han skal bli til glede og fryd for deg, og mange skal glede seg over at han er født. 15 For han skal være stor i Herrens øyne. Vin og sterk drikk skal han ikke smake, og helt fra mors liv skal han være fylt av Den Hellige Ånd. 16 Mange i Israel skal han føre tilbake til Herren deres Gud. 17 Han skal være forløper for Herren og ha samme ånd og kraft som Elia, vende fedrenes hjerter til barna og gi de ulydige det sinn som rettferdige har, og gjøre folket vel forberedt for Herren.» 

Videre i dagens kapitel beskrives det sterke møtet mellom Elisabeth og Maria. Begge velsignet av Gud på en helt spesiell måte. 

41 Da Elisabet hørte Marias hilsen, rørte barnet seg i hennes liv. Hun ble fylt av Den Hellige Ånd 42 og sa med høy røst: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er ditt livs frukt.

  46 Da sa Maria:
        Min sjel opphøyer Herren,
 47 og min ånd fryder seg over Gud, min frelser. 48 For han har sett til sin ringe tjenerinne.
        Fra nå av skal alle slekter prise meg salig,
   
 49 for store ting har han gjort mot meg,
        han den mektige; hellig er hans navn.
   
 50 Hans miskunn varer fra slekt til slekt
        for dem som frykter ham.


Kapitlet avslutter med at Johannes blir født, og Sakarja stemmer i en lovsang;

 67 Hans far Sakarja ble fylt av Den Hellige Ånd og talte profetiske ord:
   
 68 Lovet være Herren, Israels Gud,
        for han har sett til sitt folk og forløst det.
   
 69 Han har oppreist et frelsens horn for oss
        i sin tjener Davids ætt,
   
 70 slik han lovte det for lenge siden,
        da han talte gjennom sine hellige profeter


 76 Og du, barn, skal kalles Den Høyestes profet,
        for du skal gå fram foran Herren
        og rydde vei for ham
   
 77 og lære hans folk å kjenne frelsen,
        at deres synder blir tilgitt,
   
 78 for vår Gud er rik på miskunn.
        Slik skal lyset fra det høye
        gjeste oss som en soloppgang
   
 79 og skinne for dem som bor
        i mørke og dødens skygge,
        og lede våre skritt inn på fredens vei.


Kjenner jeg blir rørt, glad og takknemlig - for dette er Guds plan og vilje. 
Herre, i dag vil jeg takke for at du kom til oss, du som skaper lys i mørket! Du som vil lede oss på rett vei. I dag vil jeg be for alle som tror på deg. Skap en ny lengsel etter både deg og ditt ord. For vi vil bli ledet av deg, Herre! Ledet og styrket til å være et vitne for deg, så enda flere kan SE og oppleve hvem du er, JESUS.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar