søndag 3. mai 2020

3.Mos 16

Dagens kapittel har overskriften "Den store soningsdagen" V.34 forteller at dette var en seremoni de skulle utføre én gang i året.

Det er mange detaljer som jeg forstår var viktig å følge. Detaljer som ikke er så lett å forstå eller forklare. Men her dukket det opp noe som fikk meg til å reflektere og minnes litt;

20. Når Aron har fullført soningen for helligdommen, møteteltet og alteret, skal han føre fram den levende bukken. 21. Han skal legge begge hendene på bukkens hode og bekjenne over den alle israelittenes misgjerninger, overtredelser og synder og legge dem på bukkens hode. Så skal han sende den ut i ødemarken med en mann som står ferdig. 22. Bukken skal bære alle deres synder med seg ut i villmarken, og mannen skal slippe den der i ødemarken.

Alt ble lagt på bukken, som senere skulle sendes bort. Bukken skulle bære skylden, og skylden skulle bli borte. Guds nåde er mer enn å glatte over - Gud tilgir fullstendig. Nesten så det kan være vanskelig å tro noen ganger... for vi vet jo av erfaring at tilgivelse ikke alltid er lett. Å glemme, det er nesten umulig... 

Men vår Gud er STOR - det samme er hans kjærlighet. Salme 103 beskriver så nydelig;

Min sjel, lov Herren!

Ja, alt som i meg er,
skal love hans hellige navn. 
2 Min sjel, lov Herren,
glem ikke alle hans velgjerninger!

10 Han gjør ikke med oss etter våre synder,

og lønner oss ikke etter våre misgjerninger.
11 Så høy som himmelen er over jorden,
så stor er Herrens nåde
mot dem som frykter ham. 
12 Så langt som øst er fra vest,
så langt tar han våre synder bort fra oss.
13 Som en far er barmhjertig mot sine barn,
slik er Herren barmhjertig
mot dem som frykter ham.
14 For han vet hvordan vi er skapt,
han kommer i hu at vi er støv. 

17 Fra evighet til evighet er Herrens miskunn

over dem som frykter ham.
Hans rettferd når til barnebarn 

22 Lov Herren, hele hans skaperverk,

på alle steder hvor han rår.

Min sjel, lov Herren!

 Herre, i dag vi jeg takke for din nåde. Takk for din tilgivelse og gjenopprettelse. Takk for din omsorg, og ikke minst; takk for ditt løfte om at det holder! "Hans rettferd når til barnebarn" - så jeg ber for mine barn og barnebarn i dag. Velsigne og bevare dem. Måtte de få smake og kjenne at du Gud, er Far også for dem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar