torsdag 23. april 2020

3.Mos 14

Moseloven fortsetter i dagens kapittel. Denne gangen er det loven om renselse for hudsykdom. Det er lange prosedyrer på det meste. Fikk lyst til å ta med denne, for den gjorde litt inntrykk på meg :-)

2. Dette er loven om hvordan en med hudsykdom som gjør uren, skal erklæres for ren: Han skal føres til presten, 3. og presten skal gå utenfor leiren og se på ham. Finner han da at mannen er helbredet for sin sykdom, 4. skal han få folk til å hente to levende rene fugler, litt sedertre, karmosinrød ull og isop til renselsen av ham. 5. Han skal la den ene fuglen slakte over et leirkar som er fylt med friskt vann. 6. Så skal han ta den levende fuglen, sedertreet, den karmosinrøde ullen og isopen og dyppe alt sammen, den levende fuglen med, i blodet av den fuglen som er slaktet over det friske vannet, 7. og stenke sju ganger på den som skal renses for hudsykdom. Slik skal han rense ham. Så skal han la den levende fuglen fly sin vei. 8. Den som lar seg rense, skal vaske sine klær, rake av seg alt håret og bade. Da er han ren. Siden kan han få komme inn i leiren. Men han skal holde seg utenfor teltet sitt i sju dager. 9. Den sjuende dagen skal han igjen rake seg. Både håret på hodet og skjegget og øyenbrynene, alt håret, skal han rake av seg. Og han skal vaske sine klær og bade sin kropp. Da er han ren.

Men prosedyren er langt fra over enda. Det kan du lese videre om i dette kapitlet.

Moseloven fortsetter å fortelle om hva som skal gjøres dersom det blir sopp på hus. Også her var det presten som skulle avgjøre hva som måtte gjøres.

Og til slutt oppsummeres det hele slik;

54. Dette er loven om alle slags hudsykdom og om skurv, 55. om mugg på klær og sopp på hus, 56. om hevelse, utslett og lyse flekker, 57. så dere kan vite når noe er urent, og når det er rent. Dette er loven om hudsykdom, mugg og sopp.

Det er i alle fall bra at fagfolk skulle være med å avgjøre :-) Presten hadde sett dette mange ganger før, og var absolutt som datidens fagfolk å regne. Det var jo jobben hans (Den var ikke liten?!)


Hva kan jeg lære av dagens kapittel? Egentlig er jeg glad for at dagens prester ikke har alle oppgaver som den gang. De var jo både prester, leger, advokater og med mye kunnskap om hus, dyr og klær. Og sikkert mye annet :-) I dag har vi mange spesialister innenfor sitt felt. Hipp hurra for alle fagfolk!

Vi trenger fortsatt fagfolk i våre kirker også! For kirke er så mye mer enn teologi! Guds omsorg gjelder for HELE mennesket, ikke bare det åndelige (selv om det er viktig) Kom til å tenke på noe Johannes skrev i sitt 3.brev

2. Min kjære, først og fremst ønsker jeg at du får være frisk og ha det godt, like godt som du har det åndelig.

I dag ber vi for våre kirker, at kunnskapen skal vokse! Vi trenger menn og kvinner med gode fagkunnskaper - innenfor mange områder.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar