søndag 9. februar 2020

Mark 10

Dagens kapittel starter med temaet ekteskap og skilsmisse. Jesus er klar i sin tale, det må jeg si... Jeg vet ikke helt hva Jesus ville sagt om alle omveiene vi tar i dag. Kanskje det samme som han sa til fariseerne?

«Moses har tillatt mannen å skrive skilsmissebrev og skille seg fra henne.» 5. Da sa han til dem: «Fordi dere har så harde hjerter, har Moses gitt dere dette budet. 6. Men fra begynnelsen av...

Jeg tror Jesus ville forstått, men det er ikke hans ønske og plan... La oss be for alle ekteskapene rundt oss!


Det er rørende å lese hvordan Jesus forsvarte barna (v,13-16) når noen prøvde å hindre dem i å forstyrre Jesus :-) "De hører Guds rike til" sa Jesus. En annen gang tok han fram et lite barn og kalte det den største i Guds rike.


Fra v.17 møter Jesus en rik mann som helt tydelig har blitt rørt av å høre på Jesus. Han kjenner en lengsel etter å oppleve mer av dette og sier;

«Gode mester, hva skal jeg gjøre for å få det evige liv?» 
At han var oppriktig er det ingen tvil om. Også Jesus så det;
21. Jesus så på ham og fikk ham kjær, og sa: «Én ting mangler deg: Gå bort og selg det du eier, og gi alt til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!»

Han var virkelig oppriktig, og han elsket å høre det Jesus forkynte. Men dette ble for hard kost for ham, og han gikk bedrøvet bort. 

Hva ville Jesus krevd av meg? Har jeg noe jeg henger så fast ved at det ville være vanskelig for meg å velge...? 
Hva var det egentlig som gjorde at Jesus krevde så mye av mannen han fikk kjær? Vi hører ikke mer om denne mannen, men i min fantasi ser jeg for meg at han og Jesus fikk flere samtaler senere. Jeg håper i alle fall ikke at han bare ga opp :-)

Også disiplene ble sjokkert over det store kravet Jesus ga denne mannen. Jesus fortsatte og si;
 «Barn, hvor vanskelig det er for dem som stoler på sin rikdom, å komme inn i Guds rike.

Jeg kom til å tenke på en sang som sier "Det eneste jeg har når allting annet vakler, det er Guds nåde og barmhjertighet" For alt kan gå tapt, alt kan rase, men Guds trofasthet er evig. 
Jeg må innrømme at økonomi gir meg trygghet. Men jeg vet også at jeg ikke kan stole på at den varer. Min trygghet må først og fremst bygge på Jesus. For noen høres det rart ut... men for meg er det både erfaring og sannhet. Jeg er takknemlig for at jeg tror, men vet også at jeg stadig trenger å ransake meg selv for prioriteringer og hjertelag. David ber så bra i salme 139

23 Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte,
prøv meg og kjenn mine tanker.
24 Se om jeg er på den onde vei,
og led meg på evighetens vei.

Jesus satte virkelig standarden høyt hos den rike mannen, og disiplene (og jeg..) ble sjokkert. Heldigvis stoppet ikke Jesus der. Han sa;

26. Da ble de enda mer forskrekket og sa til hverandre: «Hvem kan da bli frelst?» 27. Jesus så på dem og sa: «For mennesker er det umulig, men ikke for Gud. Alt er mulig for Gud.»

Virkelig en oppmuntring til å fortsette å be!

Fra v.35 viser noen av disiplene interesse av å være først og størst, men Jesus svarer dem;

42. Men Jesus kalte dem til seg og sa: «Dere vet at de som regnes for å være folkenes fyrster, er herrer over dem, og deres mektige menn hersker over dem med makt. 43. Men slik er det ikke blant dere. Den som vil være stor blant dere, skal være alles tjener, 44. og den som vil være den fremste blant dere, skal være alles trell. 45. For Menneskesønnen er ikke kommet for å la seg tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv som løsepenge for mange.»

Der har jeg noe å lære hver dag. Ikke at jeg alltid vil være først og størst (jeg sliter mer med å føle meg liten...) men det å ha et tjenersinn, og være der for andre. DET er det viktige.

Til slutt i dagens kapittel møter vi Bartimeus. Den blinde tiggeren som ropte på Jesus. Folk rundt ham prøvde å stoppe ham. Det står ikke hvorfor de prøvde, men kanskje det hadde noe med rang å gjøre? En fattig tigger skulle kanskje være så usynlig så mulig? Heldigvis lot ikke Bartimeus seg stoppe, for han visste hva Jesus kunne gjøre, så han ropte bare enda høyere, og Jesus hørte ham! 

Det ser faktisk ut til at Jesus brukte de som først prøvde å hindre Bartimeus;

48. Mange skjente på ham og bad ham tie, men han ropte bare enda høyere: «Du Davids sønn, miskunn deg over meg!» 49. Da stanset Jesus og sa: «Be ham komme hit!» De ropte på den blinde og sa til ham: «Vær ved godt mot! Reis deg! Han kaller på deg.»

Det er som om Jesus vil si noe til både dem og Bartimeus. 
Jesus møter Bartimeus med respekt. Enda han vet hva Bartimeus vil ha, så spør han "Hva vil du jeg skal gjøre for deg?"

Jesus - jeg elsker deg!

Det var mange temaer i dagens kapittel. 
Ekteskap
Trygghet (hvilken klippe bygger jeg livet på?)
Tjenersinn og hjertelag
Bønn og helbredelse

Herre, takk for spørsmålet "Hva vil du jeg skal gjøre for deg?"
Takk at Du er der med din hjelpende hånd når jeg trenger det.
Jeg vil også spørre tilbake; Herre, hva vil Du jeg skal gjøre for Deg?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar