torsdag 9. januar 2020

2.Mos 31

1. Herren sa til Moses: 2. Jeg har kalt Besalel, sønn av Uri, Hurs sønn, av Juda stamme, 3. og fylt ham med ånd fra Gud, med visdom, innsikt og kunnskap og med evne til alle slags håndverk, 4. så han kan tenke ut og lage kunstferdige arbeider i gull, sølv og bronse, 5. slipe steiner til innfatning, skjære ut i tre og utføre alle slags håndverksarbeid. 6. Til medhjelper har jeg gitt ham Oholiab, Akisamaks sønn, av Dans stamme. Og alle som har slike anlegg, har jeg gitt evne, så de kan lage alt det jeg har befalt deg

Kjenner jeg virkelig fryder meg over åpningen av dagens kapittel. Det er så lett å bli opptatt av det åndelige, følelser og behov for omsorg. Og jeg kan fort bli opptatt av hva jeg trenger å få materielt sett... Men så fantastisk at Gud også er opptatt av skaperkraft. Evner og talenter vi har fått. Det er jo en av Guds sterke sider. Han som skapte himmel og jord. Hvor mye vakker kunst er det ikke i det?! 

Siste del av kapitlet snakker om sabbaten. Den snakker vi sjeldent om i dag. Nesten aldri... Nå holder vi ikke sabbat, men vi har søndagen som hviledag. Men også her har mye blitt visket ut med årene. Det har blitt en fridag mer enn en helligdag. Kanskje vi skulle tatt den mer tilbake? Være mer bevisste på at den dagen betyr noe spesielt?

13. Si til israelittene: Mine sabbatsdager skal dere holde; for sabbaten er et tegn på pakten mellom meg og dere fra slekt til slekt, for at dere skal vite at det er jeg, Herren, som helliger dere. 14. Dere skal holde sabbaten; den skal være hellig for dere.

Så strengt var det den gangen, at den som ikke holdt hviledagen måtte dø... Men jeg tror det var med god grunn at dette var strengt. Gud visste at de trengte hvile. Dagen ville også være en oppfrisker og påminner om Guds løfter.

16. Israelittene skal gi akt på sabbaten, så de holder den i slekt etter slekt. Det skal være en evig pakt. 17. Den skal være et tegn på pakten mellom meg og israelittene til evig tid. For på seks dager skapte Herren himmelen og jorden, men den sjuende dagen hvilte han og holdt seg i ro.


Herre, i dag vil jeg takke for evner og talenter som du har lagt ned i meg. Det er jo med å krydre livet :-D Takk for evner og talenter som mine venner og familie har fått, til glede for oss som er rundt. Jeg har også lyst til å både takke for og velsigne kunstnere jeg kjenner. Måtte de bruke sine evner også til å ære Deg og fortelle om Deg gjennom den.

Og hviledagen... Herre, hvordan ser en god hviledag ut? Er det noe jeg burde endre på?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar