lørdag 4. januar 2020

2.Mos 30

Beskrivelsen av templet og alt som hører til der, fortsetter i dagens kapittel. Tenkt at de i gammel tid, kunne alt dette utenat?! De hadde jo ikke bøker, så muntlig overlevering var eneste alternativ. Og da måtte de lære det utenat, fra generasjon til generasjon.

Også i dag vil jeg stoppe litt opp ved noen sikkert underlige vers... men siden tankene begynte å snurre når jeg leste dem, så velger jeg å dele det;

11. Herren sa til Moses: 12. Når du holder manntall over israelittene, skal alle som telles, gi Herren løsepenger for sitt liv, så det ikke kommer noen ulykke over dem fordi de telles.

I 2.Sam 24 dukket dette temaet opp, og da forstod jeg ikke hvorfor David reagerte så sterkt på at han hadde hatt opptelling av folket. Men versene her gir litt mer lys over det. Det var virkelig alvor for dem. Det forklarer reaksjonen, men ellers er det jo ikke så lett å forstå...vi som gjerne vil ha en forklaring på alt :-)

17. Herren sa til Moses: 18. Du skal lage et vaskekar av bronse med understell av bronse. Det skal du sette mellom møteteltet og alteret og ha vann i det. 19. Der skal Aron og hans sønner vaske hendene og føttene. 20. Når de går inn i møteteltet, skal de vaske seg i vannet, for at de ikke skal dø, og likeså når de trer fram til alteret for å gjøre tjeneste og brenne ildoffer for Herren. 21. De skal vaske hendene og føttene; ellers må de dø. Det skal være en evig ordning for dem, for Aron og hans ætt, i slekt etter slekt.

Men hovedgrunnen til at jeg stoppet opp ved disse versene, var at jeg tenkte over mine holdninger. Jeg tror ikke jeg er alene om å tenke "Det er vel ikke så nøye?" i ganske mange settinger... I blant kan slike holdninger få alvorlige konsekvenser. Kanskje til og med så alvorlige som her. 
Jeg kan både miste, og gå glipp av mye ved slike lette holdninger. 

Er det så nøye da? :-) Jeg smiler litt nå, for det kan i blant bli motsatt også. 

Så får vi bare ta noen nye steg av gangen da, og reflektere over dagen i dag. Hva burde jeg være litt mer nøye med, og hva kan jeg slippe litt tak i?

Herre, jeg legger denne dagen i Dine hender. Hjelp meg å forstå når jeg trenger å endre holdninger - enten for å ta det mer nøye, eller slippe taket og la det være.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar