torsdag 28. november 2019

Mark 3

Han gikk igjen inn i en synagoge. Der var det en mann med en hånd som var helt vissen.  2 Og de holdt øye med Jesus for å se om han ville helbrede mannen på sabbaten, så de kunne få noe å anklage ham for. 

Slik åpner dagens kapittel. Først måtte jeg riste på hodet av disse som syntes det var viktigere å holde sabbat enn at en mann ble frisk....?! Men så kom jeg på hvordan vi ofte er også i dag. Hva kommer det av at det er lettere å se det som er feil, enn det som er bra...? Til og med lettere å snakke om liksom?! Verdt å reflektere over egentlig.

Jesus reagerte på deres holdninger.

 3 Men han sa til mannen med den syke hånden: «Reis deg og kom fram!»  4 Så spurte han dem: «Hva er tillatt på sabbaten? Å gjøre godt eller å gjøre ondt, å berge liv eller å ta liv?» Men de tidde.  5 Da så han på alle omkring seg, harm og bedrøvet over deres harde hjerter, og sa til mannen: «Rekk ut hånden!» Han gjorde det, og hånden ble frisk. 

Dessverre gjorde dette lite med de harde hjertene...

 6 Men fariseerne gikk ut og begynte straks å legge planer mot ham sammen med herodianerne, for å få ryddet ham av veien.

Må bare legge til at dette ikke betyr at alt håp er ute for harde hjerter. For Gud er alt mulig, han kan til og med bytte ut steinhjerter med kjøtthjerter (Esekiel 36;26)

Videre i kapitlet får vi høre at Jesus kalte sine apostler. Etter å ha snakket om at Gud kan endre harde hjerter, ble jeg litt forundret over dette verset;

 17 Jakob, sønn av Sebedeus, og hans bror Johannes – disse to kalte han Boanerges, som betyr tordensønner 

Nå sier ikke kapitlet noe mer om hvorfor Jesus kalte dem det, men noen antar at de har hatt en stort temperament. Nå betyr jo ikke det at hjertene var harde, men det kan jo hende de trengte hjelp? Uansett, Jesus valgte dem, og se hva de ble! 

I v.20-30 er helbreder Jesus mennesker som er besatt av urene ånder. Også her leter de harde hjertene etter feil, i stede for å glede seg over de som ble satt i frihet og nå hadde det godt...

Helt til sist i kapitlet beskriver Jesus hvem som er hans familie

32 En stor flokk satt omkring ham, og noen sa til ham: «Din mor og dine brødre er utenfor og spør etter deg.» 33 Han svarte: «Hvem er min mor og mine brødre?» 34 Og han så på dem som satt omkring ham, og sa: «Se, her er min mor og mine brødre! 35 Den som gjør Guds vilje, er min bror og søster og mor.»

Jeg kjenner takknemlighet over å få være en del av det (ikke minst i følge Joh.1;12 og Joh.3;16) Samtidig som jeg ber om hjelp til å se og gjøre det som er Guds vilje.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar