søndag 3. mars 2019

1.Mos 24

 Dagens kapittel er ren historie. Og veldig mye av den handler om en mann som vi ikke en gang får vite navnet på. Han er Abrahams trell, det er det eneste vi vet. Men for en mann!! Med et hjerte av både gull og tro syntes jeg :-) Det blir mye sitater i dag, men kan du ikke levende se for deg denne mannen, som virkelig har tanker for andre enn seg selv. Han bryr seg virkelig om familien han tjener. Her har han fått i oppdrag om å dra på reise til et bestemt mål for å finne en kone til Isak.

5 Trellen sa til ham: «Men om nå piken ikke er villig til å følge meg hit til landet, skal jeg da ta sønnen din med tilbake til det landet du er kommet fra?»  6 Abraham svarte: «Vokt deg vel for å føre sønnen min dit igjen!  7 Herren, himmelens Gud, som tok meg bort fra min fars hus og mitt fedreland, han som talte til meg og med ed lovte meg at han ville gi min ætt dette landet, han skal sende sin engel foran deg, så du finner en kone til sønnen min der.

Vel framme etter den lange reisen ber trellen denne bønnen;

 12 Og han bad: «Herre, du som er min husbond Abrahams Gud, la det lykkes for meg i dag, og vis godhet mot Abraham, husbonden min! 

Etter bønnen oppdager han Rebekka;

 21 Mannen stod taus og så på henne. Han ville vite om Herren hadde latt ferden lykkes for ham eller ikke.

Han oppdager at hun er bønnesvaret;

26 Da bøyde mannen seg til jorden, tilbad Herren 27 og sa: «Lovet være Herren, min husbond Abrahams Gud, han som ikke har tatt sin miskunn og trofasthet fra min husbond! Herren har ført meg den rette veien til min husbonds frender.»

Jeg syntes han virker så god der han uttrykker sin tro, og sine følelser for Abraham.

Denne arbeidskaren er virkelig et forbilde. Han har en tro og tillit til Gud, og han gir alt i den oppgaven han har fått.

Den siste delen av kapitlet er romantisk beskrevet. Skal si denne tjeneren bestod oppgaven med glans. 

62 Isak var nettopp kommet fra Lakai-Ro’i-brønnen. Han holdt den gang til i Negev. 63 Ved kveldstid tok Isak en tur ut på marken. Da han så opp, ble han med ett vâr noen kameler som kom. 64 Og da Rebekka så opp, fikk hun øye på Isak. Da steg hun ned fra kamelen 65 og spurte trellen: «Hvem er den mannen som kommer imot oss borte på marken?» Trellen svarte: «Det er husbonden min.» Da tok hun sløret og dekket ansiktet. 66 Trellen fortalte nå Isak alt det han hadde utrettet. 67 Så førte Isak Rebekka inn i teltet som hadde tilhørt Sara, hans mor. Han tok henne til kone, og han ble glad i henne. Slik fant Isak trøst i sorgen over sin mor.

Igjen kjenner jeg meg rørt over denne trellen. Han spilte en stor rolle i dette. Tenk, alt han gjorde som han også lykkes stort i, det var for ANDRE han gjorde det. Ingenting av dette var for ham selv. Og likevel la han hele sitt hjerte i denne oppgaven. Det ser vi tydelig. 

Herre, dette er et hjertelag jeg også ønsker meg. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar