søndag 24. februar 2019

Dom 20

(fra 2019)

Dagens kapittel er en fortsettelse av den forferdelige hendelsen i Gibea. Hele Israel ble sjokkert, og vil ta et oppgjør med de som stod bak. Men da hender det noe rart. Benjamins stamme tar dem i forsvar og vil kjempe for dem....?! Det er i alle fall inntrykket jeg får. Eller kanskje det handlet om at andre ikke skulle blande seg inn i hvordan de hadde det....?

 12 Israels-stammene sendte bud til alle ættene i Benjamin og sa: «Hva er det for en udåd som er gjort blant dere? 13 Overgi nå til oss de ugudelige mennene i Gibea så vi kan drepe dem og utrydde det onde av Israel.» Men folket i Benjamin ville ikke høre på sine frender israelittene. 14 Fra byene sine kom de sammen i Gibea for å gå til strid mot israelittene. 

Uansett hva grunnen kunne være, så valgte altså Benjamins stamme å ta opp kampen. De var sterke og regnet med å vinne, selv om resten av stammene slo seg sammen mot dem. 

 32 Da tenkte Benjamins menn: «Vi slår dem nok nå som før.» 

Benjamins stamme stolte på egen styrke. De andre ba i alle fall Gud om råd. Ja, de gråt og fastet for å være sikre på at de handlet rett.

 26 Da drog hele israelittenes hær opp til Betel. Der satt de og gråt for Herrens ansikt og fastet den dagen til kvelden kom. De bar fram brennoffer og måltidsoffer for Herren. 27 Og israelittene spurte Herren om råd. For den gang stod Guds paktkiste der, 28 og Pinhas, sønn av Elasar, Arons sønn, gjorde på den tid tjeneste for Herrens åsyn. De spurte: «Skal vi enda en gang dra ut i strid mot våre frender i Benjamin, eller skal vi la det være?» Og Herren svarte: «Dra ut! For i morgen vil jeg overgi dem til dere.» 

Denne gangen gikk nesten hele Benjamins stamme til grunne. Og hva kjempet de for....? 

Vi har et uttrykk som sier at vi må velge våre kamper. For ikke alle kamper er verdt å kjempe rett og slett. 
Men er det en kamp som virker verd å kjempe, så søk Gud om råd! 

"Jeg løfter mine øyne opp mot fjellene. Hvor skal min hjelp komme fra? Min hjelp kommer fra Herren, han som skapte himmel og jord" (fra salme 121)

Herre, i dag ber vi for alle de som har en kamp å kjempe. For de finnes i mange varianter og størrelser.... Vi ber om visdom, mot og styrke. Aller mest ber vi om at de må få smake og kjenne Deg, at DU er med dem så de velger rett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar