mandag 4. februar 2019

Dom 16

Historien om Samson fortsetter i dagens kapittel;

4 Siden ble Samson glad i en kvinne fra Sorek-dalen, som hette Dalila.  5 Da kom filisterfyrstene opp til henne og sa: «Se til om du kan få lokket ut av ham hvor han har sin store styrke fra, og hvordan vi kan rå med ham og binde ham, så vi får bukt med ham. Så skal hver av oss gi deg elleve hundre sekel sølv.»

De visste det, at kloke og råsterke Samson hadde en svakhet; vakre kvinner....
Nesten rart at hun kom i mål med sitt lureri, for hver gang hun trodde at Samson hadde fortalt hemmeligheten, kom filistrene og prøvde å fange ham. Tre ganger uten hell. Og likevel tillot Samson henne å fortsette. Hvorfor jagde han ikke bort henne allerede etter første gang? 

Det var ikke i kjærlig fortrolighet han sa sannheten til slutt. Det var i sinne. Så jeg antar at det ikke var helt gjennomtenkt. Vi er vel ganske mange som har sagt noen ord vi ikke helt skulle sagt, når følelsene bruser på innsiden....? 

 16 Da hun nå hver dag maste og plaget ham med å tale slik, ble han så lei seg at han gjerne kunne dø. 17 Så sa han henne hele sannheten

Dette ble katastrofalt for Samson og en seier for filistrene. Men deres hovmod (de virkelig moret seg over Samson med skadefryd v.25) skulle stå for fall, og seieren bli kortvarig.

 28 Da ropte Samson til Herren og sa: «Herre Gud, kom meg i hu og gi meg styrke bare denne ene gangen, så jeg kan hevne meg på filisterne for ett av øynene mine.» 29 Så tok han tak omkring de to midtsøylene som huset hvilte på, den ene med høyre arm og den andre med venstre. Han trykket dem inn til seg 30 og sa: «La meg dø sammen med filisterne!» Så tok han i av all kraft, og huset styrtet sammen over fyrstene og over hele folket som var der. Slik drepte Samson flere ved sin død enn han hadde drept i sin levetid.

Et trist kapittel, men det er også trøst å hente. For til tross for Samson sin store tabbe, så fikk han igjen styrke fra sin Gud som så til ham i sin nød. Og midt i alt dette kunne Gud bruke ham til å vinne en stor seier. Brutal seier riktignok, men så er også krig brutalt....

Min bønn i dag er "bevar min tunge"... En underlig bønn kanskje, men våre ord betyr så mye mer enn vi aner. Både for oss selv for for de som er rundt oss. Ordene til Samson kostet ham livet. Våre ord kan i blant ha like stor virkning...

Kong Salomo sier i Ord 12
18 Tankeløs tale stikker som sverd,
        men vismenn har legedom på tungen.


Og i Ord 18 sier han;
 21 Tungen har makt over død og liv,
        og de som gjerne bruker den, får nyte dens frukt.

Måtte mine ord bære god frukt, det er min bønn i dag.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar