torsdag 10. januar 2019

Dom 11

I dagens kapittel får vi del i en av de virkelig triste historiene i bibelen. 
Jefta en sterk og flott mann, til tross for en dårlig start i livet....

Jefta fra Gilead var en djerv kriger. Han var sønn av en skjøge, og Gilead var hans far.  2 Også med sin kone fikk Gilead sønner. Da de ble voksne, jaget de Jefta bort. De sa til ham: «Du får ikke være med og dele arven etter vår far; for du er sønn av en fremmed kvinne.»

Men når nøden i landet ble stor, da var det til denne djerve kjempen de søkte hjelp... og fikk det. Så Jefta ble en høvding. Han hadde tillit til Gud, og vant krigen.

I jubel over denne seieren kommer Jefta med et utrolig løfte som var helt uvanlig blant jødene. Han lover å ofre det første menneske som kommer imot ham. Og den som kommer er hans eneste barn, en høyt elsket datter.
Det blir selvsagt stor sorg, både hos far, datter og flere. Så stor sorg at det ble en tradisjon og minnes dette (v.40)

Av og til tar vi mennesker noen fatale valg... og sikkert også noen fatale løfter... som får fatale konsekvenser. 

Kjære Gud, i dag har jeg lyst til å be for de som strever med vonde konsekvenser etter vanskelige valg. Takk at vi alltid kan komme til deg, uansett hvor vanskelig vi har gjort det for oss selv. Du er vår Far i alle slags dager. "Jeg løfter mine øyne opp mot fjellene. Hvor skal min hjelp komme fra? Min hjelp kommer fra Herre, han som skapte himmel og jord" (salme 121)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar