lørdag 5. januar 2019

Dom 10

I første del av dagens kapittel får vi høre en veldig liten historie om en stor mann. For det må han jo ha vært siden han blir kalt redningsmann, og er dommer i mer enn 20 år. Men det er også alt som står om ham. Jeg prøvde å google litt for å se om det stod noe mer om ham. Wikipedia kan fortelle; 
(sitat;) Tola (hebraisk: תּוֹלָע; i betydningen «Mark; larve») var en av dommerne i oldtidens Israel. Hans liv er meget kortfattet dokumentert i Dommernes bok 10:1-2: (sitat slutt)

Måtte jo humre litt da, når jeg så betydningen av navnet hans, i tillegg til at det stod så lite om ham. MEN når det er sagt; det som stod skrevet om ham var ikke dårlig! Tvert imot! Redningsmann i mer enn 20 år skal man ikke kimse av. 

Han som kom etter (Ja'ir) blir ikke kalt redningsmann, men er dommer i like mange år. Morsom historie på ham også; 
Han hadde tretti sønner; de red på tretti esler og hadde tretti byer, som den dag i dag kalles Ja’irs teltbyer. 

I resten av kapitlet ser vi mer av forholdet mellom Gud og Israel. Israel har igjen gått ville veier og søkt andre guder....og møter konsekvensene av dette. I sin nød vender de seg igjen til Gud og ber om hjelp, og jeg blir litt overrasket over svaret;

 10 Da ropte israelittene til Herren og sa: «Vi har syndet mot deg; for vi har vendt oss bort fra vår Gud og dyrket Ba’al-gudene.» 11 Herren svarte: «Har jeg ikke berget dere fra egypterne, amorittene, ammonittene, filisterne, 12 sidonerne, amalekittene og midjanittene? Da de plaget dere, ropte dere til meg, og jeg berget dere ut av hendene på dem. 13 Men så gikk dere bort fra meg og dyrket andre guder. Derfor vil jeg ikke hjelpe dere mer. 14 Gå nå og rop til de gudene dere har valgt! La dem frelse dere når dere er i nød.»

Det var ordet "mer" som overrasket meg. Kan det være riktig oversatt, tenkte jeg. Jeg er ingen ekspert.... men den engelske oversettelsen sier også "no longer" 
Heldigvis blir ikke Israel motløs av den grunn. De vender likevel om til Gud og er åpen for hva han måtte gjøre. Vi leser mye om Guds harme i gamle testamentet, men vi oppdager også ofte at Guds kjærlighet er evig. Det kommer også tydelig fram i dagens kapittel;

 15 Da sa israelittene til Herren: «Vi har syndet. Gjør med oss det du finner for godt. Bare du vil hjelpe oss denne gangen!» 16 Så skilte de seg av med de fremmede gudene og tjente Herren. Da orket han ikke lenger å se på Israels nød.

I 2.Tim 2 beskriver Paulus Gud på en nydelig måte;
  13 Er vi troløse, så er han trofast,
        for han kan ikke fornekte seg selv.
 

Jeg tror på en EVIG og trofast Gud som har en EVIG kjærlighet. Gud viser også tydelig gjennom dagens kapittel at dette ikke betyr at han er likegyldig. Langt i fra. Han vil både frelse og veilede. 
Herre, jeg ber for dagen i dag, for alle valg, for alle samtaler... for alle møter og gjøremål. Jeg trenger virkelig Deg!


(refleksjoner om samme tema fra 2016)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar